facebook tracking

Sponsoriprintti haalareissa johdatti Aaron Gerdtin T2H:lle työnjohtoharjoittelijaksi

Näyttökuva 2020-10-13 kello 7.09.45.png

 

Aaron Gerdt, 23, opiskelee Aalto-yliopistossa Otaniemessä rakennustekniikan diplomi-insinööriksi. Toinen opintovuosi on juuri käynnistynyt, mutta takana on jo ensimmäinen kesä oman alan töissä. 

12 vuotta puu- ja metallitöitä harrastanut Aaron halusi opiskella jotain konkreettista alaa, jossa oman työn tulokset olisivat selkeästi nähtävissä. Syntyperäiselle espoolaiselle kodin lähellä sijaitseva, kavereidenkin suosittelema Aalto oli luonteva valinta, ja rakennustekniikka puolestaan Aallon käsinkosketeltavin ala. 

Kesätyöpaikan tullessa ajankohtaiseksi Aaron alkoi tutkia opiskelijahaalareiden merkkejä tarkemmin. Aaltoa sponsoroivien yritysten joukosta löytyi T2H, josta kaveri kertoi saaneensa kesätöitä. Hän osasi suositella tietyn henkilön, johon ottaa yhteyttä. Aaron pääsi haastatteluun jo pari päivää hakemuksen lähettämisen jälkeen ja kahden tunnin työhaastattelun jälkeen oli kesätyöpaikka sovittu.

Haastattelusta jäi todella positiivinen kuva. Miikkael Soukka ja Mikael Ahola olivat haastattelemassa ja tuntui, että he olivat oikeasti kiinnostuneita ja samalla yrittivät myydä firmaa mulle ajatuksella, että olisin siellä pidempäänkin töissä, Aaron kuvailee.

Aaronia kiinnosti T2H:ssa erityisesti yrityksen matala organisaatio, joka eroaa selkeästi kilpailijoiden struktuureista. Kesän aikana Aaron sai huomata, että T2H:lla työnjohtajille todella annetaan vastuuta. 

Vastuuta ensimmäisestä päivästä alkaen

Aaron ehti jo jännittää, veisikö koronakevät kesätyöt, mutta T2H:lta tulikin päinvastainen pyyntö: Kun kerran opinnot hoituvat etänä, voisitko aloittaa jo aikaisemmin? T2H:ta suositellut kaveri pääsi aloittamaan jo huhtikuussa, Aaron oli töissä Kelan salliman maksimin eli lähes neljä kuukautta toukokuulta elokuun loppuun. 

Aaron päätyi Jokiniemeen rakentamaan kattosaunalla varustettua 7-kerroksista kerrostalokohdetta. Hän nauraa muistellessaan ensimmäisen työpäivän toimeksiantoa:

Aaron ja Janne, aloitetaan tänään lattiavaluista. Eipä ollut varsinaista aiempaa kokemusta lattiavaluista, mutta onneksi ympärillä oli ammattilaisia, joilta oli mahdollisuus kysyä. Ensimmäisen viikon sain katsella ja opetella esimerkiksi mistä kansiosta löytyvät oikeat sähköpiirustukset, sitten ryhdyin itse töihin. Se oli nopea ja kova koulu, mutta erittäin positiivinen, opettava kokemus.

Aaron sai vastuulleen julkisivujen pintatöiden valvomisen.  Projektipäällikkö Mikael Aholan toimisto oli työmaan vieressä, ja mestarit Roni Nieminen ja muu työnjohto olivat aina valmiina auttamaan. Neuvoa oli helppo käydä kysymässä myös viereisestä, jo pidemmälle rakentuneesta kerrostalosta. 

Olen kuullut, että kilpailijoilla ollaan ensimmäinen vuosi enemmän seuraajan roolissa. Tiesin, mihin olin tulossa, mutta silti yllätyin siitä, kuinka paljon vastuuta sain. Toki mulla oli johtamiskokemusta entuudestaan ja suoraan syvään päätyyn heittäminen oli enemmän palkitsevaa kuin stressaavaa. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

Aaron kiittelee T2H:n työnjohtokulttuuria erittäin positiiviseksi. Erityisesti Roni Niemisen ja Erik Pirisen draivi saada asiat eteenpäin tarttui. Työmaalla täytyy kuitenkin miettiä muutakin, kuin rakennuksen etenemistä.

En ollut etukäteen osannut ajatella, että työmaan ympärillä asuu ihmisiä, joilla on oikeus kotirauhaan. Valittamista tuli heti, kun annoin työmiesten olla liian pitkään tontilla. Ihmiset ovat kuitenkin kiinnostuneita rakentamisesta ja aina välillä uteliaita naapureita tuli katselemaan työmaan etenemistä.

Keväällä Aaronin aloittaessa viides kerros oli vielä kesken. Hänen lähtiessään rappauspinnat olivat valmiit ja parvekkeet melkein kokonaan maalattu, väliseinät kasassa ja melkein kaikki huoneistotkin jo maalissa. 

Runkovaihetta en vielä päässyt näkemään, mutta muuten sain käytännössä nähdä, miten kaikki loksahtaa paikoilleen ja miten ihmiset missäkin rakennusvaiheessa toimivat. Siitä voi lukea kirjoista, mutta oikeasti sen oppii vasta itse kokemalla. 
Takaisin kouluun ja sopimusjuridiikan pariin

Aaron hakeutui Aalto Yliopistoon laadukkaan opetuksen perässä tietäen, että opiskelu tulisi olemaan intensiivistä ja että menestys vaatii kovaa työntekoa. Useina päivinä hän opiskelee aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Aluksi opiskelu on melko teoriapainotteista. Kuluvaa vuotta on leimannut uusi tuttavuus: opiskelu verkon yli.

Etäopiskelu ei ole niin lähellä sydäntäni ja on sääli, etten pääse esimerkiksi kavereiden kanssa kirjastoon opiskelemaan. Toisaalta yliopisto on nyt tullut 2020-luvulle, kun luennot ovat taltioituna nettiin, josta niitä voi myös katsoa uudestaan. Ennen luentoja ei tallennettu mihinkään, ja silti joitain asioita käytiin läpi vain luennoilla. 

Menestys etäopinnoissa vaatii itsensä johtamista, samoin ylipäätään oikeiden kurssien valitseminen. Aaron kiittelee Aallon perusopintopakettiakin kattavaksi, mutta ainakin yhdessä asiassa jo ensimmäisen kesä työnjohdossa vaikutti opintosuunnitelmaan. Talonrakennuksessa täytyy tietysti aina seurata lakipykäliä ja standardeja, mutta kesätyön aikana löytyi myös eräs sivukurssi, jonka Aaron aikoo ehdottomasti lukuvuoden aikana käydä. 

Aliurakoitsijapuolella kaikki tavoittelevat vähän omaa etuaan ja sopimukset ovat kriittisen tärkeitä. En olisi uskonut että sopimusjuridiikasta voisi olla itselleni hyötyä, mutta kesän aikana tuli selväksi, kuinka väärässä olin. 

Aaron huomasi myös, kuinka tärkeää työmaalla on osata johtaa ihmisiä. Työmaaporukan kanssa pitää toimia yhdessä, mutta niskaan ei saa hengittää. Ihmisiin on voitava luottaa, mutta siltä työnjohtajan täytyy aina tarkistaa työn jälki ja näyttää, jos jokin ei vielä tyydytä tai vastaa odotettua työnjälkeä. 

Muutamalla sanalla saattaa olla valtava merkitys siihen, miten ihmiset kohtelee ja kuuntelee sua. Sanoituksella on valtava merkitys. Esimerkiksi aliurakoitsijoista huomaa, kuinka he vastaanottavat eri henkilöitä. 

Näyttökuva 2020-10-13 kello 7.10.53.png

Rakennusala kiinnostaa tulevaisuudessakin

Aaron on kiitollinen löydettyään “törkeän hyvän” kesätyöpaikan koronakeväästä huolimatta, sillä osa opiskelukavereista päätyi tehdastöihin ja haalarihommiin rakennustyömaille. Aaron kiittelee erityisesti saamaansa vastuuta, ja kehuu, että T2H:lla uskalletaan aidosti luottaa työntekijöihin. 

Haluan vastuuta ja päästä toteuttamaan itseäni rakennusprojekteissa, joten arvostan autonomiaa työssä. Se palkitsee, kun näkee mitä saa aikaan. Opin kesän aikana jopa paljon enemmän, kuin olisin uskonutkaan. 

Työnjohtohommat houkuttelevat ensi kesänäkin, sillä Aaron haluaa sekä kerrata vanhaa oppia että nähdä uusia rakennusvaiheita. Erityisesti kiinnostaisi työskennellä rivitaloprojektissa, josta saisi vertailukohtaa kerrostalon rakentamiselle. Aaron kokee ehdottomasti olevansa oikeassa koulussa ja oikealla alalla, ja pitää käytännönläheistä rakennusalaa kiinnostavana koulun jälkeistä aikaakin ajatellen.

Erityisesti ihmisten johtaminen ja johtotehtävät kiinnostavat. Mulla on sellainen paha tapa, että tähtään aina mahdollisimman korkealle. Aina on päästävä eteenpäin ja eteenpäin, joten valitsen firman sen perusteella mitä he pystyvät tarjoamaan. Uskon, että Suomen työmarkkinoilta löytyy ammattilaiselle hommia, kun tekee töitä ja näyttää mihin pystyy.

Avoimet tehtävämme

Connect - verkostoidu kanssamme pysyäksesi ajan tasalla uusista työpaikoista.

Kaikki avoimet tehtävät
Teamtailor

Urasivu Teamtailorilta