Sami Pajunen päätyi alanvaihdon kautta projekti-insinööriksi

Miten paperiteollisuuden insinööri päätyi rakennusalalle, ja mitä kaikkea projekti-insinööri tekee arjessaan? Sami Pajusen matka T2H:lle osoittaa, että rohkeus tarttua uusiin mahdollisuuksiin kannattaa.
Sami työskentelee projekti-insinöörinä, ja hänen vastuullaan on varmistaa, että rakennusprojektit etenevät suunnitellusti – budjetin, aikataulun ja ennen kaikkea onnistuneen lopputuotteen, Ihanan kodin näkökulmasta. Mutta miten hän päätyi tähän rooliin ja mitä työ oikeasti pitää sisällään?
Uudelle uralle rakennusalalle
Ennen kuin Sami siirtyi rakennusalalle, hän työskenteli vuosia paperiteollisuusalalla. Vaikka ala oli tuttu ja turvallinen, hän koki, että halusi kokea jotain uutta.
"Olin toiminut pitkään paperiprosessiteollisuudessa ja käynyt alan insinöörikoulutuksen. Sitten tuli fiilis, että voisi olla muutakin. Päädyin uudelleen opiskelemaan tuotantotaloutta, ja valmistumisen lähestyessä aloin etsiä uutta työpaikkaa," Sami kertoo.
T2H tuli Samin tutuksi sattumalta – lenkkeilyreitin varrella tavattu ”Henkka”, eli Henri Huhdanpää, kertoi yrityksestä. Hyvän ensivaikutelman myötä Sami päätti hakea T2H:lta työpaikkaa ja sai kutsun haastatteluun. Muutama kuukausi Henriin törmäämisestä Sami olikin jo tekemässä hankintoja ensimmäisessä projektissaan.
"Se oli yksi parhaista päätöksistäni. T2H:lla ei odoteta, että olet alusta asti valmis huippuammattilainen – täällä annetaan eväät oppimiseen ja vastuuta saa sitä mukaa, kun sitä on valmis ottamaan", Sami tiivistää.
Projekti-insinöörin tehtävät
Mitä projekti-insinööri sitten käytännössä tekee? Sami tiivistää työnsä kolmeen päävaiheeseen: suunnittelun ohjaus, hankinnat ja toteutuksen tukeminen.
1. Suunnitteluvaihe
Hankkeen alkaessa Sami käy projektitiimin kanssa läpi suunnitelmat ja luo hankkeelle budjetin. Tavoitteena on varmistaa, että ratkaisut ovat teknisesti toteutettavissa, kustannustehokkaita ja palvelevat loppuasiakasta.
"Tässä vaiheessa pitää miettiä kokonaisuutta: miten kaikki osat, kuten rakenteet ja talotekniikka, saadaan toimimaan yhdessä. Pienikin muutos suunnitelmadetaljiin voi vaikuttaa moniin asioihin myöhemmässä vaiheessa," Sami kertoo.
2. Hankinnat ja neuvottelut
Kun suunnitelmat ovat valmiit, alkaa projektin hankintavaihe. Sami kilpailuttaa aliurakoitsijat ja materiaalitoimittajat varmistaen, että rakennusprojekti etenee aikataulussa ja budjetissa.
"Hyvin tehty hankinta on projektin onnistumisen kannalta kriittistä. Siinä yhdistyy analyyttinen ajattelu ja neuvottelutaidot – pitää osata neuvotella hyviä sopimuksia ja siten varmistaa, että työmaalla on kaikki tarvittava juuri oikeaan aikaan."
3. Rakennusvaiheen tuki ja ongelmanratkaisu
Rakentamisen aikana Sami toimii linkkinä työmaan ja suunnittelijoiden välillä, varmistaen, että kaikki osapuolet ovat ajan tasalla. Hän myös ratkoo haasteita, joita rakennusprojekteissa väistämättä tulee vastaan.
"Rakennusalalla harvoin kaikki menee täysin alkuperäisen suunnitelman mukaan. Olennaista on hyvä yhteistyö ja selkeä viestintä kaikkien hankkeen osapuolten kanssa," Sami sanoo.

Työn parhaat puolet
Sami nauttii työssään siitä, että näkee konkreettisesti oman työnsä jäljen.
"On palkitsevaa nähdä, miten pohjapiirustukset muuttuvat oikeiksi Ihaniksi kodeiksi. Tässä työssä todella näkee konkreettisesti oman kädenjäljen.”
Rakennusala tarjoaa myös jatkuvasti uutta opittavaa, ja jokainen projekti tuo mukanaan erilaisia haasteita.
"Parhaat projekti-insinöörit ovat niitä, jotka uskaltavat kyseenalaistaa ja ottaa asioita omakseen. Meille annetaan paljon vapauksia ja mahdollisuus vaikuttaa – tärkeintä on osata hahmottaa kokonaisuus ja kehittää prosesseja paremmiksi," Sami summaa.
Kolme vinkkiä aloittavalle projekti-insinöörille
Samin mukaan hyvä projekti-insinööri on ennen kaikkea vuorovaikutustaitoinen, analyyttinen ja rohkea. Tässä hänen kolme tärkeintä vinkkiään alalle suuntaaville:
- Uskalla tarttua toimeen. Kun uskaltaa ottaa vastuuta ja tarttua asioihin, myös oma ammatillinen kasvu on nopeampaa.
- Kyseenalaista ja kehitä. Projektien onnistuminen vaatii aktiivista suunnittelua ja jatkuvaa parantamista – älä tyydy “näin on aina tehty” -ratkaisuihin.
- Kommunikoi. Rakennusprojektit ovat tiimityötä. On tärkeää, että kaikki sidosryhmät, työmaa, suunnittelijat ja urakoitsijat ovat samalla kartalla.
Tulevaisuus T2H:lla
T2H:lla projekti-insinöörin rooli on monipuolinen, ja yritys tukee työntekijöidensä ammatillista kehitystä. Sami näkee itsensä jatkossakin osana T2H:n kasvavaa porukkaa.
"Täällä annetaan mahdollisuus kehittyä ja edetä uralla. Kun on hyvä työporukka ja mahdollisuus vaikuttaa, työssä viihtyy pitkään. Tämä on ollut minulle oikea paikka", Sami summaa.