Ensimmäinen harjoittelupaikka imaisi heti mukaansa
Työnjohtaja Aten urapolku kirkastui rakennusinsinööriopintojen ensimmäisessä työharjoittelussa T2H:lla: asuntorakentamisen projektijohto oli se hänen juttunsa.
Työnjohtaja Atella on aihetta iloon; opinnäytetyö Metropolia Ammattikorkeakoulun rakennusinsinöörin koulutusohjelmaan on juuri jätetty koululle, ja neljän vuoden opinnot alkavat olla pulkassa.
Monelle valmistuvalle opinnäytetyön loppupuserrus tarkoittaa myös ankaraa tulevaisuuden suunnittelua. Mitä seuraavaksi, mitä osaan, mistä töitä, pitääkö vaihtaa paikkakuntaa?
Aten ei tarvitse tällä päätään vaivata. Hän on toiminut työnjohtajana T2H:lla jo kolme vuotta. Ura aukeni heti ensimmäisestä harjoittelupaikasta, jonka hän haki ja sai T2H:lta.
Kokeilun kautta kohti oikeaa uraa
Rakennusala ei ollut Aten lapsuuden haaveammatti. Koulussa pari viikkoa ennen yhteishaun alkamista Atte otti opinto-oppaan kauniiseen käteen ja alkoi haarukoida sopivaa koulutuspolkua.
“Mietin useita eri vaihtoehtoja tekniikan alalla, ja rakennusala vaikutti kiinnostavimmalta”, Atte kertoo.
Määränpääksi selkeni Metropolia Ammattikorkeakoulu, johon hän pääsi heti sisään. Opintojen alku oli “rauhassa katselua”, kuten Atte kuvaa. Opintojen edetessä erikoistuminen olisi edessä ja vaihtoehtoina infrarakentaminen, rakennesuunnittelu ja rakentamisen projektinhallinta.
“Infra karsiutui nopeasti pois kiinnostuksen kohteista”, Atte muistelee.
Rakennesuunnittelu ja projektinhallinta vaikuttivat yhtä mieleisiltä poluilta. Heti ensimmäisen opiskeluvuoden loppupuolella edessä oli harjoittelupaikan etsiminen. Kun suurin osa opiskelutovereista väsäsi hakemuksia alan suurimpiin yrityksiin, Atte tiesi kaipaavansa jotain muuta.
“Tiesin, että ns. isoissa rakennusfirmoissa yksi aloitteleva harjoittelija on pieni rippunen massassa, ja voi kestää kauankin, että pääsee etenemään kiinnostaviin tehtäviin tai saa edes yhtään vastuuta työmaalla”, Atte kuvailee.
Sitten hän törmäsi opinahjonsa Leppävaaran kampuksella vihreään standiin, jolla päivystävät ihmiset kertoivat T2H:n rakennuskonseptista ja työpaikan kulttuurista.
“Kerrottiin, että firmassa on nuorta ja nuorekasta jengiä, ja vastuuta ja tekemistä saa heti ensimmäisestä päivästä lähtien.”
Päätös hakea oli siis helppo, mutta eipä ollut vaikea hakuprosessikaan. Atte lähetti hakemuksen ja oma-aloitteisena soitti vielä perään varmistaakseen, että hakemus on huomattu. Se poiki kutsun haastatteluun, josta viikon päästä hän oli jo allekirjoittamassa työsopimusta.
Suunta on selkeä ja mahdollisuudet avoinna
Ensimmäinen kesä kului harjoittelijana, mutta kun syksy koitti, ei mies karistanutkaan rakennustyömaan pölyjä kengistään. Töitä oli tarjolla osa-aikaisesti noin kolmena päivänä viikossa, opinnot jatkuivat joustavasti töiden ohella.
Myös opintojen ja koko uran suunta selvisi ensimmäisenä harjoittelukesänä; rakentamisen projektinhallinta tuntui Atesta mielekkäimmältä. Myös T2H:n selkeä konsepti ja keskittyminen asuntorakentamiseen takaavat töiden kiinnostavuuden.
“Asuntorakentamisessa on niin monta vaihetta ja kaikenlaista kilkettä ja kalketta, että työ ei muutu puuduttavaksi. Koko ajan saa olla ratkaisemassa erilaisia pikku haasteita, jotka pitävät mielenkiinnon hyvin yllä”, Atte kertoo.
Töiden alkuun pääsi mukavasti. Lähes heti sai käyttää omaa päätään, eli tehdä juuri sitä, mitä odottikin pääsevänsä pienessä organisaatiossa tekemään.
“Aina oli kuitenkin lähettyvillä joku, jolta kysyä neuvoa tai saada opastusta, jos sellainen paikka tuli. Työnjohtajilta ja vastaavilta työnjohtajilta sai juuri sen tuen, mitä tarvitsi”, Atte kuvailee.
Vuosien myötä työporukka on käynyt tutuksi ja tärkeäksi. Vaikka työnjohtajat ja vastaavat työnjohtajat tapaavat lähinnä samalla työmaalla työskenteleviä kollegoita, työmaiden valmistuessa ja vaihtuessa pääsee ajan myötä tutustumaan laajemminkin talon väkeen.
Aikaa vietetään yhdessä myös työn ulkopuolella. Kun yrityksen työntekijät ovat fyysisesti hajallaan eri työmailla, on yrityksen järjestämät vuosittaiset tapahtumat, kuten jouluillalliset, tervetulleita yhteisiä kokoontumisia. Sen lisäksi työntekijät käyvät yhdessä pelaamassa padelia, salibandya ja milloin mitäkin, mitä yhdessä päätetään.
“Viime kesänä olimme koko T2H Vantaa Vierumäellä pelaamassa paintballia ja sen sellaista. Idea lähti työmaaltamme Järvenpäästä; Vierumäellä oltiin oltu aiemminkin ja tapahtuma oli niin tykätty, että päätimme mennä uudestaan”, Atte kertoo.
T2H on lunastanut vastavalmistuneen rakennusinsinöörin odotukset myös lupauksessaan urakehitysmahdollisuuksista. Atella ei ole kiinnostusta tähyillä toisiin rakennusfirmoihin edes nyt valmistumisen jälkeen, sillä ura T2H:lla on auki.
“Hieman ollaan jo esihenkilöiden kanssa keskusteltu siitä, millaisella aikataululla ja kehityksellä voisin edetä vastaavan työnjohtajan hommiin”, Atte kertoo.
Hakemista harkitsevalle Atella on suoraviivainen neuvo.
“Ei muuta kuin hakemusta tulemaan. Kunhan opinnot ovat sopivalta alalta ja asenne kohdillaan, niin eiköhän töitä löydy.”