Työnjohtaja Kasperi on ollut luottamuksen arvoinen
Kasperi Nyberg, 26, on työskennellyt T2H:lla yhdeksän kuukauden ajan. Hän toimii työnjohtajana Hiekkaharjun kerrostalohankkeessa, projektipäällikkö Mikael Aholan tiimissä.
T2H kävi vuosi sitten ammattiliiton kanssa Vaasan ammattikorkeakoulussa pitämässä tutustumisillan opiskelijoille. Kasperilla oli menossa opintojen viimeinen vuosi ja hän kiinnostui heti T2H:sta yrityksenä.
- Päätin pistää hakemuksen ja kävin saman kuun aikana työhaastattelussa. En ollut vielä aloittanut työnhakua, se oli ihan ensimmäinen hakemus koulun jälkeisiin töihin minkä laitoin. Olin kyllä suunnitellut muuttavani Pohjanmaalta takaisin kotipaikkakunnalleni Tampereelle. Sain työpaikan ja tulin T2H:n toimistolle vääntämään opinnäytetyön, Kasperi kertoo.
T2H ei ollut Kasperille entuudestaan tuttu, mutta yrityksen nuorekkuus ja nopea kasvu kiinnostivat.
-
Rakennushommat on kuitenkin vähän vanhoillisia hommia. Monet vanhemmat mestarit tykkää tehdä samalla tavalla kuin on tehty 40 vuotta, koska se on ‘hyväksi havaittu’ tapa. Nuorekkaassa yrityksessä uskaltaa ehdottaa parannusehdotuksia ja muita toimintatapoja ja niitä kuunnellaan ja niihin reagoidaan, Kasperi kiittelee.
Mikael oli mukana haastattelemassa ja palkkaamassa Kasperia.
- Kasperin reipas asenne jäi mieleen, sellainen tekemisen meininki. Hyvällä asenteella pärjää pitkälle, Mikael kehuu.
Opinnäytetyötä tehdessä muut työntekijät tulivat tutuiksi
Kasperin koulu oli jo loppuvaiheessa ja T2H:lla ajateltiin, että Hiekkaharjun työmaa olisi hänelle sopiva aloitusprojekti. Kasperi teki ensin opinnäytetyön T2H:n toimistolla ja tutustui muihin työntekijöihin. Sen jälkeen hän siirtyi valmistelemaan työmaata ja alkoi ottaa rooliaan työnjohtajana. T2H:lla ei ole mitään erityistä kaavaa uusien työntekijöiden aloitukselle, sillä työn alku riippuu projektin vaiheesta ja etenkin henkilön omasta taustasta. Jokaisen uuden työntekijän aloitus mietitään tapauskohtaisesti.
-
Koetan antaa sen tiedon, mitä itselle on kertynyt. Pyrin kuitenkin heittämään pallon työntekijälle, että hän ymmärtää oikeasti, että nyt vastuu on hänellä. Me kuitenkin ajattelemme, että työtä tekemällä oppii. Mutta tietysti seuraan sivusta. Alusta asti painotetaan niitä asioita, mitä T2H:lla pidetään tärkeinä yrityksen ja liiketoiminnan kannalta, että työntekijä lähtee kasvamaan oikeaan suuntaan, Mikael kuvailee.
Kasperi sai heti vastuun valmistavista toimenpiteistä, että tontille päästiin ylipäätään rakentamaan. Hän ei ollut tietenkään tehnyt vastaavaa ennen, eikä odottanut heti ensimmäiseksi niin vastuullista työtä, mutta oli luottamuksesta mielissään.
- Tämä työmaa aloitettiin tontilla sijainneiden kunnallisteknisten linjojen siirrolla. Tässä meni kaukolämpölinja sekä naapurin ja kaupungin sähkölinjoja tontin lävitse. Ihan ensimmäisenä alettiin selvitellä kyseisten putkien ja johtojen omistajien kanssa mihin ne siirretään ja miten siirto toteutetaan. Sitten käärittiin hihat ja alettiin maanrakentajan kanssa kaivamaan suunniteltuja reittejä. Purkutyöt aloitettiin samoihin aikoihin, sillä tontilla oli vanha Elannon myymälärakennus vuodelta 1938, Kasperi kertoo.
Pienissä tiimeissä tarvitaan leveitä hartioita
Kasperi on tyytyväinen, että hänen on annettu oppia tekemällä. Tällä hetkellä hän on työmaallaan runkomestarina ja vastaa elementtiasennus-työvaiheesta. T2H:lla rakennusprojekteja hoitavat verrattain pienet tiimit. Projektissa on projektipäällikkö, hankintavastaava ja asiakaspalvelussa yksi henkilö, tuotannon puolella vastaava työnjohtaja ja riittävä määrä työnjohtajia.
-
Melko pienellä porukalla saadaan hoidettua koko projekti suunnitteluohjauksesta avainten luovutukseen. Silloin se tarkoittaa, että kaikilla on vähän leveämmät hartiat ja laajempi toimenkuva. Toistaiseksi meillä ei ole esimerkiksi työpäälliköitä ollenkaan, vastaava työnjohtaja on suoraan projektipäällikön alla. Yhteydenpito projektin organisaatiossa on tiivistä, Mikael selventää.
Kasperi kertoo viihtyvänsä, koska hän on saanut luottamusta ja pystyy omalla työpanoksellaan osoittamaan, mihin tehtäviin on tarpeeksi vastuullinen ja osaava.
- Täällä pystyt heti osoittamaan, mihin olet kykeneväinen, eikä tarvitse odotella ehkä ison, jähmeämmän firman tyyliin, että ensimmäiset puoli vuotta kannat kahvia ja haet teippiä kaupasta, katselet ja tarkkailet. Ne hommat mitä olen päässyt tekemään on aika hienoja hommia näin uran alkuvaiheilla.
Mikael kehuu T2H:n hyvää tekemisen meininkiä ja hyviä ja reippaita työntekijöitä. Sekä yritys että yksilöt menevät koko ajan eteenpäin.
-
Se tiivistyy ihan täysin työntekijöihin. Hyvä ja tuloksekas toiminta tulee työntekijöistä, Mikael kiteyttää.
Työnjohtajana oppii rakennusprojektien kokonaisuuden
Mikael kannustaa, ettei työnjohtajan roolia tarvitse vierastaa tai nähdä liian haastavana. Työmaallakin riittää etenemismahdollisuuksia, monenlaisia tehtäviä ja erilaisia vastuita, mutta se on myös todella hyvä pohja rakennusalan osaamiseen ja muihin tehtäviin ponnistamiseen.
Kasperi kehuu oppineensa nimenomaan kokonaisuuksien hallintaa. Työnjohdon lisäksi hän on päässyt hoitamaan lupa-asioita, miettimään toteutuksia suunnittelijoiden kanssa ja käymään sopimusneuvotteluja sekä oppimaan sopimustekniikkaa.
- Tällä urakkamuodolla ja tällaisella projektihenkilöstöllä pääsee kokonaisvaltaisesti oppimaan mitä vaiheita tällainen kerrostaloprojekti oikeasti pitää sisällään. Tähtään työnjohdosta muihin tehtäviin, mutta tähän vaiheeseen urallani en tiedä muuta hommaa, mistä saisin näin paljon oppia, Kasperi kiittelee.